Quantcast
Channel: Tegneseriekurs
Viewing all 300 articles
Browse latest View live

Seriefest

$
0
0

Siste helg i april blir det Seriefest! Norsk Tegneserieforum og Serieteket samarbeider om å lage tegneseriefestival for barn og ungdom. Det blir utstilling, cosplaykonkurranse, seminar og alle som besøker festivalen får mulighet til å tegne sine egne figurer og tegneserier. 

Les mer: 

Rare Ruter i Lofoten

$
0
0
 Denne uka har jeg vært på skoleturné i Lofoten sammen med Geir Moen. Vi har undervist to klasser hver dag, to og en halv time hver gang. 

Alle elevene lagde hver sin tegneseriefigur og til slutt tegnet Geir eller jeg en stripe med en av disse figurene i hovedrollen. Elevene bestemte hva vi skulle tegne og skrive i hver rute, og til slutt valgte de fargene. Etter kurset ble alle stripene trykket i Lofotposten

Stripa øverst har jeg tegnet i samarbeid med 9. klasse på Ballstad skole, og her er stripene fra resten av uka: 

8c, Leknes skole:
 Internasjonal klasse, Leknes skole: 
 8. klasse, Ramberg skole: 
 8. klasse, Bøstad skole: 

Dette opplegget kalles Rare Ruter, og Geir pleier å gjøre dette sammen med Flu Hartberg. Les mer på Rare Ruter-bloggen

Du kan også lese mer om denne turnéen på Nordland fylkeskommunes hjemmeside

Kurs hos Tekstuniverset

Bobla i Rutetid og julenummeret

$
0
0
Norsk Tegneserieforum inviterer nye og gamle bidragsytere til å sende inn tegneserier til Bobla nr 145 og 146. 

Bobla nr 145 blir bilag i Rutetid nr 6/2013, utgitt av Egmont. Dette blir et temanummer om humortegneserier - derfor ønsker vi helst morsomme bidrag denne gangen. Som vanlig trykker vi ikke striper og vitsetegninger, men historier fra en til ti sider. Rutetid er som kjent en tumleplass for norske vitsetegnere, derfor har vi med dette bladet lyst til å vise noe av det beste fra dere som jobber i litt lengre formater. Det trenger ikke være nytegnet materiale. Vi tar gjerne imot sider som har vært publisert på nett tidligere. 


Bobla nr 146 blir et temanummer om det nære forholdet mellom tegneserier og julehøytiden i Norge. Vi etterlyser derfor julehistorier fra en til ti sider til bladet. De kan være morsomme, triste, skumle, spennende, selvopplevde eller noe helt annet - altså ikke eksklusivt humorserier. 

Teknisk info: 

Det ytre formatet på Bobla nr 145 blir 17 x 26 cm (som Rutetid) og julenummeret får formatet 17 x 24 cm. Vi vil helst ha seriene innsendt digitalt, i minst 300 dpi oppløsning. 

Leveringsfrister: 

Bobla nr 145: Hvis du ønsker innspill på manus før du tegner serien vil vi helst ha det innen 15. juli. Ferdig tegnet og fargelagt serie må vi ha innen 15. august. 

Bladet utgis av Egmont i november. 

Bobla nr 146: For å få innspill på manus før tegning må du sende det til oss innen 1. september. Ferdig tegnet og fargelagt serie må vi ha innen 1. oktober. 

Bladet sendes ut til NTFs medlemmer og abonnenter og legges ut for salg i landets spesialforretninger for tegneserier i november. 

Les mer på: tegneserieforum.no


Hilsen Boblaredaksjonen
Norsk Tegneserieforum

PS: Vi ønsker å honorere bidragene til bladene denne gangen men kan ikke si hva sideprisen blir før i september - når søknaden vår er behandlet av Kulturrådet. 

Kurs hos VG Mobil

$
0
0

Denne uka holdt jeg et dagskurs for noen av de ansatte i VG Mobil. De ønsket å få en innføring i grunnleggende skisseteknikker og måter å strukturere en visuell historie, noe som selvsagt er viktig når man vil formidle idéer til kunder på en effektiv måte. 

I løpet av kurset jobbet vi med både kladdemanus, idémyldring og vitsetegninger. Her er noen eksempler på ting som ble tegnet/skrevet: 





Ingen jul uten Bobla

$
0
0

Bobla nr 146 blir et julenummer, noe vi ikke har hatt på flere år. Da ser vi nærmere på det nære forholdet mellom jula og tegneseriene i Norge. Og vi presenterer serier fra nye norske talenter - derfor håper vi dere igjen har lyst til å bidra. 

Vi ønsker oss både korte og lange historier, fra én til ti sider. Seriene kan gjerne ha juletema, men det er ikke et absolutt krav. Det viktigste er at historiene er godt fortalt. Vi tar gjerne imot serier som har vært publisert på nett tidligere. Hvis du sender inn nytegnede serier anbefaler vi at du sender inn manus først for godkjenning og/eller redigering (eller i verste fall - refusering). 

Formatet er 17 x 24 cm. Deadline for ferdige serier er 1. oktober, og hvis du vil ha innspill på manus før du tegner må du sende oss det før 1. september. Send alt til: 


Denne gangen håper vi å kunne honorere bidragene deres, men det kan vi dessverre ikke si helt sikkert før vi får svar på søknaden vår hos Kulturrådet - en gang uti september. 

Bladet sendes ut til Norsk Tegneserieforums medlemmer og en lang rekke biblioteker og abonnenter i november. 

Send inn serier! 

Talenter i tusj - høsten 2013

$
0
0

Serieteket arrangerer Talenter i Tusj for alle mellom 12 - 16 år denne høsten også. Instruktør er som tidligere Sigbjørn Lilleeng.  Les mer her

Tekstuniverskurs

$
0
0

I helga hadde jeg et tegneseriekurs i regi av Tekstuniverset i Oslo. Det var ti deltagere i alt, og som du ser på bildet ble det jobbet intenst og konsentrert. 

Kurset var svært vellykket, så jeg regner med det kommer flere lignende kurs. Først og fremst nybegynnerkurs men kanskje også videregående kurs, hvis interessen er stor nok. 

Seriefest 2014

Kurs og utstilling på Nes bibliotek

$
0
0
 1. og 2. oktober hadde jeg et tegneseriekurs på Nes bibliotek, i forbindelse med høstferien. På bildet over ser du deltagerne samlet foran Nemi-dekorasjonen på biblioteket. De lagde alle hver sin side og til slutt ble alt samlet i et hefte - der alle tegnet hver sin figur på forsiden: 

I dag åpnet biblioteket en utstilling av alle originalsidene som ble tegnet på kurset. I tillegg er det en utstilling av serier av Kverneland og Fiske

 Noen av mine gamle serier er også stilt ut. 

Nybegynnerkurs for voksne

$
0
0
Lørdag 22. og søndag 23. februar har jeg et tegneseriekurs i Oslo i regi av Tekstuniverset. Deltakerne lærer å lage sin egen tegneserieside fra enkel idé til ferdigtegnet original. Kurset er åpent for alle over 16 år, og krever ingen spesielle tegneferdigheter eller skriveferdigheter. 

Les mer: 

Julekalender med Donald

$
0
0
I årets Donald julehefte kan du i tillegg til hovedhistorien Kampen om jula lese historien Blåfrossen bissniss i Arktis, skrevet av Tormod Løkling og tegnet av Arild Midthun. Serien ble først publisert i stripeform som en julekalender på nett i 2007 (tror jeg det var). Men disse stripene har også en lenger forhistorie. 

Tormod har lenge hatt en drøm om å bli Donaldforfatter, og jeg hadde lyst til å prøve meg som Donaldtegner. I 1999 ble vi enige om å slå oss sammen og lage en historie som kunne trykkes som striper i Dagbladet, en stripe hver dag fram til jul. På det tidspunktet var julekalenderstriper en ny og uprøvd idé, og vi hadde stor tro på prosjektet. 

Tormod skrev manus til alle stripene, og mens jeg tegnet skulle han selge inn stripene til Dagbladet. Da jeg hadde tegnet litt over halvparten av stripene (noen av dem i flere versjoner) en måneds tid før jul sendte vi dem til godkjenning av Egmonts Disney-avdeling i København. Det skulle vise seg at vi var håpløst naive. 

Et prosjekt som dette må selvsagt godkjennes flere måneder i forveien, og man må gjennom en lang prosess for å bli akseptert som forfatter eller tegner av Donald Duck. Sjansene for at to "uinvidde" serieskapere skulle få klarsignal til dette var (og er) mikroskopiske, og vi var heldige som i det hele tatt fikk svar. Det ble selvsagt et Nei. Stripene havnet dermed i skrivebordsskuffen. Litt bittert at flere ukers arbeid var bortkastet, men vi var da i det minste et par erfaringer rikere. 

Siden den gang har Tormod blitt ansatt som Donaldredaktør hos Egmont og Arild Midthun ble godkjent som Donaldtegner. De to har samarbeidet om en lang rekke Donaldhistorier, både i Donaldbladet og i stripeform, og i 2007 tegnet Arild den samme historien som jeg hadde tegnet i 1999, med et litt justert manus. 

Ettersom historien trykkes på nytt i årets Donald julealbum fikk jeg lyst til å ta den gamle versjonen min ut av skuffen, børste støv av den, og legge den ut som en julekalender her på bloggen. Noen av stripene er som sagt tegnet i flere versjoner, så jeg tenkte det kunne være interessant å se dem sammen - og si litt om hvordan Tormod og jeg tenkte da vi jobbet med serien. 

Jeg kommer også til å kommentere de nye versjonene Tormod og Arild, så hvis du kjøper juleheftet kan du også sammenligne dem underveis. 

Les mer: 
donald.no - et julehefte blir til
julehefter.no
Duck and cover (min publiserte Donaldforside)

Julekalender, luke 1

$
0
0
Først prøvde jeg å tegne disse stripene i en Barks-inspirert stil. Men jeg fikk liksom ikke helt dreisen på det. Figurene ble for stive og livløse. 

Utseendet til Streverud fant jeg i en Barks-historie. 
Den italienske Donaldstilen, den som brukes i pocketbøkene, passer min tegnesestil mye bedre enn Barks. Giorgio Cavazzano regnes som den fremste innen denne stilretningen, og jeg har basert meg hovedsaklig på tegningene hans her. Tegningen av Skrue i siste rute er kopiert direkte fra en Cavazzano-rute. Men på den originale tegningen hadde ikke Skrue en telefon i venstre hånd. Det ser litt klønete ut. 

Jeg husker ikke om jeg fant denne Streverud-figuren i en av pocketbøkene. Mest sannsynlig har jeg designet ham selv. 
Jeg mistenker at denne versjonen av Streverud også er min design, husker ikke helt. Senere har jeg sett i pocketbøkene at Skrue har en Streverud-lignende figur som dukker opp flere ganger og som ser helt annerledes ut enn dette. Dårlig research fra min side, altså. Ikke rart Disney ikke godkjente disse stripene… 

Men det ser iallfall bedre ut når Skrue holder telefonen i høyre hånd. 

Denne stripa endret seg mye i Tormod og Arilds versjon. Den viktigste forandringen er at de har byttet ut Streverud-figuren med Donald. De to midterste rutene er fjernet. I stedet får vi en ekstra introduksjonsrute og en rute til slutt der Skrue roper til Donald at en arktisk ekspedisjon fordrer varme anorakker og flere nevøer. Dette er smart, fordi nå er Donald med fra starten, og  temaet om en ekspedisjon til antarktis introduseres allerede her. Da føles overgangen til neste stripe mer naturlig, der Skrue, Donald og nevøene sitter på flyet nordover. 

Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 2

$
0
0
 Disse endene ser helt grusomme ut! Jeg har tydelig flere års øving foran meg hvis jeg skal klare å mestre Barks-stilen. Null dynamikk i streken, og øynene deres er helt døde. 

Men flyet og landskapet i første rute ser bra ut. Sikkert fordi jeg kopierte det direkte fra en Barks-rute. 
 Det er langt mer behagelig for meg å tegne i den italienske stilen. Da kan jeg jobbe med en tykkere og saftigere strek, og figurene har mer "schwung". Jeg har også fått inn mer svart i tegningene så de ser mindre bleke ut. Stjernehimmelen i første rute gir en fin, iskald stemning, og jeg er veldig fornøyd med den dynamiske tegningen av flyet. 

Litt klønete at Donald i tredje rute kikker mot venstre, motsatt av leseretningen. Det helt runde vinduet fungerer ikke så godt som ruteramme heller, synes jeg. 
Her har figurene fått svarte jakker. Det er lurt å gi figurene noen svarte felter i klær, hår eller annet, for da blir ofte positurene deres tydeligere og lettere å "lese". 

Flyet i første rute er mer klønete tegnet enn forrige versjon, og islandskapet ble kanskje litt i enkleste laget? 

I Tormod og Arilds versjon er det Donald som snakker til nevøene i de to første rutene, og motivvalget er motsatt: Første rute er tegnet fra innsiden av flyet, og i andre rute ser vi flyet utenfra. Det gir en fin dynamikk og passer godt til innholdet i replikkene (som også er litt endret). 

Arild tegnet at pallen med proviant var godt tjoret fast, med en presenning over. Det er selvsagt mer realistisk enn i min versjon, der boksene står helt løse og ville sannsynligvis trillet rundt overalt med en gang flyet tok av. 

Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 3

$
0
0
Denne stripa tegnet jeg bare i en versjon. 

Jeg liker veldig godt at vi ikke ser ansiktet til Skrue i de to siste rutene, og at leseren selv må forestille seg ansikstsuttrykket hans. 

I Tormod og Arilds versjon ser vi handlingen fra utsiden av flyet i alle rutene, og det er en ekstra rute med en kul tegning av hvordan nevøene hopper ut av flyet. Vi ser Skrues ansikt i de to siste rutene, og Donald smiler litt ironisk i siste rute. 

Les mer: 

Julekalender, luke 4

$
0
0
Her tegnet jeg Donald og nevøene med hette over hodet, mens Skrue har surret et skjerf rundt halsen og over flosshatten. Logisk sett burde vel han også ha trukket hetta over hodet, men da ville figurene blitt vanskelig å se forskjell på. Dessuten bør man ikke ta altfor mye hensyn til logikken når man tegner Donaldserier. Kan de labbe rundt i Arktis uten bukser og fottøy burde de klare seg uten hette på hodet også. 

Tormod synes sluttreplikken til Skrue her var litt for tam og ville skrive den om. 
 Med pelsjakker uten hette beholder figurene sine vanlige hodeplagg og er dermed lettere å umiddelbart identifisere. Tydelighet er viktig i stripeserier. 

Jeg flyttet snakkeboblene litt sånn at skiltet ble større i alle rutene. Tormod ba meg tegne et stort bitemerke i skiltet på siste rute. Jeg burde antagelig ha tegnet det litt større og tydeligere. 

I Tormod og Arilds versjon ser vi Skrue lande med fallskjermen i første rute mens nevøene løper for å hjelpe Donald. Donald og nevøene bruker to ruter på å hale og dra fallskjermen av skiltet. I siste rute er det tydelig at Arild har gjort bedre research enn meg, for han har tegnet et "Fare Isbjørn"-skilt slik de faktisk ser ut. 
Bildet er forøvrig fra da jeg hadde tegneseriekurs på Svalbard

Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 5

$
0
0
Sorte felter i en tegneserie må brukes på en effektiv måte. Her har jeg plassert alt det sorte i den øverst halvdelen av stripa, mens i den nederste halvdelen ser vi en hvit isbjørn, en hvit selunge og hvitkledde ender - hvite hvitkledde ender. 

Jeg var heller ikke fornøyd med utseendet på isbjørnen. Pelsen hans er altfor lodden, den hakkete streken gjør at silhuetten hans blir mindre tydelig enn om han var mer strømlinjeformet. 

Lysraketteffekten i rute tre er jeg derimot fornøyd med. Men lysraketter sier kanskje ikke BANG?
Denne isbjørnen liker jeg mye bedre. For å få inn litt mer sort i stripa gjorde jeg selungen sort. Mulig jeg overdrev litt, for nå ligner han på Spøkelseskladden. Endene blir mye tydeligere med sorte drakter. Litt klønete å plassere den sorte flappen i lua til Donald mot en sort bakgrunn. Den hvite omrisstreken ville sikkert grodd vekk hvis stripa skulle trykkes i en avis. 

Ved å organisere snakkeboblene i høyden i stedet for i bredden fikk jeg plass til en høyere isbjørn i siste rute. 

I Tormod og Arilds versjon er alle rutene omtrent like store med samme kameravinkel. De er også speilvendt; isbjørnen er til venstre i bildet, selungen til høyre, så isbjørnen beveger seg hele tiden med leseretningen. Arild har tegnet bittesmå ender på en høyde i bakgrunnen, og i siste rute ser vi isbjørnen bakfra mens han rasende går i retning endene. Selungen rekker tunge til ham. 

Og Tormod har justert lydordet i tredje rute til FLÆSJ!


Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 6

$
0
0
Mye jeg ikke liker i første rute: Isbjørnen ser ikke bra ut. Tegningen av Donald som løper er klønete og merkelig. Jeg har bare tegnet to nevøer, man bør tegne alle tre hver gang. Flosshatten til Skrue er plassert sånn at den tangerer streken i ruteramma. Tangeringer må man prøve å unngå. Hatten burde vært flyttet enten lenger mot høyre eller mot venstre. 

I rute to tangerer snakkebobla "øyenbrynene" til Donald. Bobla bør flyttes litt høyere opp. 
Her ser første rute mye bedre ut. Flosshatten til Skrue er også plassert mer mot venstre, slik at det blir litt luft mellom hatten og ruteramma. 

I siste rute senket jeg fjellene i bakgrunnen sånn at silhuetten til isbjørnen kom bedre fram, og når det er svart himmel under føttene til Donald er det lettere å se at han svever i lufta. Tydelighet er alfa og omega i stripeserier. 

I Tormod og Arlids versjon er Donald byttet ut med Skrue. I siste rute ser vi ikke hele isbjørnen. Arild har zoomet litt inn sånn at Skrue blir større i bildet. Det er et godt valg, for han er tross alt den viktigste personen i stripa. 

Arild har ikke gjort himmelen sort, med stjerner, som jeg har gjort i alle rutene. Det er selvsagt fordi han visste at serien skulle fargelegges. Jeg har derimot kun tenkt i sorthvitt fordi serien skulle trykkes i Dagbladet, og de begynte ikke med fargeserier før i 2004 (tror jeg det var). 


Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 7

$
0
0
Da jeg tok disse gamle stripene fram fra skuffen fant jeg nesten ingen av manusene Tormod skrev. Hadde jeg mistet dem - eller kastet dem? Så husket jeg at  jeg hverken hadde epostadresse eller datamaskin i 1999. Vi tok de fleste manusene over telefon. 

Når jeg hadde tegnet ferdig noen striper ringte jeg Tormod for å høre om han hadde flere manus, og det hadde han som regel. Noen ganger hørtes det ut som om han bare fant på manusene der og da, men de var så gode at han hadde nok tenkt ut det meste på forhånd. Jeg noterte hva figurene skulle si og gjøre og så tegnet jeg videre. 
Dette manuset skrev Tormod på et av møtene vi hadde underveis. Det er interessant å se at han endrer på replikkene, selv mens han skriver dem ned. Sluttreplikken strøk han også ut fordi han kom på en ny og bedre. 

Tormod var også åpen for forslag jeg kom med underveis. Ingen av oss hadde jobbet med Disneyserier før så vi måtte prøve oss fram. 
Begynte å føle meg trygg på stilen nå, så denne tegnet jeg bare en gang. Med unntak av å droppe lydordet DUNK! i andre rute så fulgte jeg manuset som det var skrevet. 

I Tormod og Arilds versjon er Donald byttet ut med Skrue. Teksten er endret til å handle om Skrue og Donald, men poenget er temmelig likt. 


Les mer: 
Julekalender med Donald

Julekalender, luke 8

Viewing all 300 articles
Browse latest View live